K vypuštění Kájínka


Naše obrazivě-spirituální duše kolektivně hladoví. Dáváme jim potravu pouze na úrovni ideologií, idejí a myšlenek – což připomíná situaci, kdy se těšíte na hostinu, protože skrze dveře do kuchyně cítíte vůni pečeného berana – a poté dostanete místo hostiny jen bezlepkové granule. Naše vyhladovělé duše touží po skutečné potravě – po vůni masa.

Jediné, co vzdáleně našim duším připomíná pantheon s jeho božskými intrikami, sváděním a heroickými výkony (jak to znají Indové a Řekové) – je svět bulváru a politiky. Pro naší duši jsou ti podivní až nelidští tvorové jako Zeman, Babiš nebo Kájínek – jakýmisi obrazy bohů. Oni se nevyšvihli do politiky jen svými schopnostmi – my jsme je kolektivně, masově, průměrným součtem naší nemravné průměrnosti, vyvolili – jako průměty a výměty našich kolektivních fantazií a nočních můr. My jsme jim dali sílu. My jsme je oživili / zanimovali. Naše průměrné podvědomé tendence vytvořily monstra, která se nyní pohybují v naší parodii pantheonu. Vyvolili jsme si – promítli jsme si – naše vnitřní démony / bohy: božské potměšilé prase, stbáckého kmotra – a i našeho uvězněného Hérákla / Jánošíka / Kájínka.

Ano, naše racionální já se většinově pohoršují: co se to děje? Co je to za logiku? Ti, kteří lžou, kradou – jak tam mohou být? Vidíte to? Ale to není chyba politiků. To my sami dostáváme políček naší racionalitě od vlastních hladových duší, jež jsme zapomněli nakrmit skutečnou spirituálně-obrazivou (mytologickou) potravou. Vyhladovělé duše blouzní a rády se chytí čehokoli.

Racionální mysl vidí: Zeman propouští vraha, aby odvedl pozornost od svých kauz a získal body. Ale iracionální, mytologická mysl vidí - Zeus právě řekl: „Vypusťte Krakena!“

A my jsme strženi do velkého příběhu, který ve volbách opět neomylně zvolí a profackuje naši racionalitu. Takto platíme daň za naší aroganci rozumu, který zneuznává potřebu obrazivé spirituality. Poučíme se někdy a nakrmíme svoji duši skutečnou potravou?

(25. 5. 2017)






Komentáře

Oblíbené příspěvky