Sicílie: Thyrsos a Eryx

Dionýsův Thyrsos 

Na Sicílii najdete v každém stavení, cukrárně či restauraci keramický symbol něčeho jako piniové šišky. Je to symbol hojnosti, bohatství, plodnosti, šťavnatosti, sexuality a životní plnosti. Piniová šiška má fraktální rozvržení a mytologický kontext je ten, že bůh Dionýsos svírá v levé ruce vinnou révu a v pravé hůl, tzv Thyrsos, zakončenou piniovou šiškou. S touto pružnou, ohebnou holí z obřího fenyklu ověnčenou břečťanem (podobnou mají Osiris a Hermes) Dionysos řídí extatické rituály (jako DJ). Tvar piniové šišky je současně tvarově podobný jedné části mozku, šišince (pineal gland), což je jedna z mála nepárových části mozku a je asociována s třetím okem. Dionýsův Thyrsos tak připomíná aktivaci energie kundalini a její pronikání šišinkou a třetím okem. Dionýsos je princip, který přemosťuje k jiným stavům vědomí, k prolomení hranic oddělenosti a dočasnou ztrátou, rozpuštěním osobního jáství. Dionýsos, říkají Řekové, přichází z východu (jakoby z Indie, ale tam Dionýsa ve skutečnosti neznají), jede na gepardu a za ním zástup šílených ctitelek Bakchantek ve vytržení (a ruzného polozvířecího panoptika ala exotický cirkus), kteří ruší maloměšťákovu spořádanou pohodu (Bakchantky maloměšťáky nekdy v rauši trhají na kusy, odtud věčný antagonismus). Dionysos bortí běžný řád světa a vytváří prostor pro božské šílení, ztrátu kontroly a propustné otevření se jiným stavům vědomí. Učí nás, že dát přiměřený prostor pro šílení je zárukou duševního zdraví (zatímco snaha o normalitu je zaručenou vstupenkou do blázince). Též otvírá prostor pro Venuši, sladkou vlnu, která spojuje tělo a duši v jednu celistvou božskou krásu. Obojí je balzám na příliš přísně a vertikálně pojaté křesťanství. René Descartes, filozof odštěpení lidské psychiky na pozorující vědomí - a pozorovaný objekt (ducha a tělo) mytologicky uvažoval, že šišinka mozková je prý oním tajemným mostem mezi duchem a tělem, kterou nám stvořitel implementoval, aby se oba světy nerozdělily úplně (a je tedy "sídlem duše"). Piniový fraktál je organický, přírodní, přirozený a ukazuje, že hojnost, božská hojnost je jakýsi přirozený, bezúsilný stav bytí, od něhož se v rámci kosmické hry můžeme oddálit ("hrát" hru na chudobu, dřinu či askezi), ale jinak sem gravitačně samo od sebe vše "zcela nerozumně" čili božsky padá. Můžete se skrz tento symbol naladit na takto pochopenou hojnost, která na Sicílii tvoří pohodově - hedonický podkres veškerého života.

Jsem na Sicílii potřetí. Příště bych sem rád vzal partu dobrodruhů a ukázal jim ta nejepší místa


Více v článku: https://greekerthanthegreeks.com/the-thyrsus-the-greek-magic-wand-and-the-symbolism-of-the-pinecone/


*


Eryx, Sicílie


Zde 13-8. st. př kr. žila Afrodíta Eryžská (Venere Ericina či jen Erycyne), za kterou se ženy sjíždely v tisících z celého středomoří ("jedu za Eryžskou"). Tato bohyně žehnala lásce, plodnosti, rození dětí, děly se tu zázraky. Byla transkulturní a nepatřila ani Řekům, ani Féničanům ani Římanům. Její barva byla mj pra-červená, měděná, růžová a je to stále zakomponováno zde do křesťanských kostelů, kde plynule přechází do dnešní Panny Marie. Tehdejší bohyně nepodléhala naším myšlenkovým kategoriím, archetypům, jako je Luna, Venuše, Země. Byla tak trochu od každého něco a žádnou z nich. Kult a energie jsou dnes již schované, ale stále patrné. Energie této bohyně působí na celé Sicílii (něco jako leche zvýšená hladina kundalini energie), ale zde na posvátné hoře, viditelné z velké dálky z moře, byla její posvátná svatyně, hlavní highlight a poutní místo středomoří v onom věku. V chrámu se prý provozovala i posvátná prostituce. Bohyně na sebe mohla brát libovolnou fyzickou podobu svých milovnic, jak to popisuje Mika Waltari v románu Tajemný Etrusk, kde si z tohoto chrámu odvede hlavní hrdina (Turms) svou milovanou ženu, rozmarnou a uhrančivou jako bohyně sama. V románu si tato hrdinka nemůže pomoct a spí se všemi jeho nejlepšími přáteli (berouc na sebe různé podoby, protože schopnost metamorfózy jí zůstala). (Turms znamená etrusky Hermés.)


Eryx je mytologicky syn Afrodíty a Poseidóna, což lze vyložit tak, že toto místo je posvátnou svatbou síly moře a síly z pěny zrozené.


Do středověkého městečka Eryx (Ericce) je možné se příjemně dostat lanovkou z města Trapani, které kdysi bylo pouhým přístavem pro fénickou pevnost nahoře. 


*



Vůně Fics de India, kterou jsem si že Sicílie přivezl


Komentáře

Oblíbené příspěvky