V jakých slovech vzýváme boha Peruna?

V jakých slovech vzýváme boha Peruna?


Sper to ďas! U Perúna! Slunce pere. Perný den. Opřít se do něčeho. Bušit do perlíku. Rozpor. Peřeje. Pýření a páření. Péro a pružina. Vzpruha. Prát a přeprat. Pronikat. Rozpárat. Proprat. Opora. Opar nad krajinou. Pršet, prášit a prýštit. Práskat. Purifikace. Perlení. 


Chyťe tento pohyb, který chytit nejde (tzn. je podstatným jménem nezachytitelný): to je Perúnovo řádění, akce, pohyb, dynamis, síla, erupce.


P a R znamená pod obrovským tlakem něco někam protlačit. Síla vzduchu a ohně. Pára a parostroj za jeho slávy. Součet všech mužských živlů a božstev / archetypů.  Práskání z nebes usmiřující nebe a zemi soudcovským kladivem. Vyrovnání protikladů, smír mezi světy. Elektřina projíždějící všemi těly všech tvorů za bouře, když Perun kráčí přes hory a doly a práská kladivem, tzn. jeho výboj projíždí a oplodňuje vše přijímající (ženské) a to se na to třese a naoapk nabíjí expanzivním pnutím vše falické (mužské). Tuto divokost zvolili Slované, Římané (Jupiter/U Jóviše!) i Řekové (Zeus) a další národy jako ústřední sílu pořádající všechny ostatní (hlavního boha Olympu). Jeho spravedlnost není morální v pozdějším křesťanském smyslu, ale ve smyslu, že jeho energie vše prostupuje (vyrovnává, zarovnává) a vše oplodňuje, čili každému jsoucnu se dostává na ní podíl a bez ní je vše nevypráskané a jalové ( k ničemu, beze smyslu ). Je též pomlázkou na jaře dopadajici na ženský zadek, prutem, výhonkem, semenem. Proto Zeus "běhá" za vším, co se hýbe. Kosmická elektřina jara a mladí, oheň i vzduch, prochází všemi těly a probíjí a před tímto práskáním, padni komu padni, jsme si všichni rovni, bohatí i chudí. Blesk je dráha usmíření mezi nebem a zemi, vybití napětí po nejbližší křivce, čili kopulační výmrd mezi jangem nebes a jinem země. Sebereš-li určitou květinu za bouře, je jiná, nabitá onou elektřinou. Kdo za bouře přežije úder bleskem, stává se vyvoleným (knězem této síly). Zvukově je Perun úderem gongu, který tě rozechvěje od chodidel po konečky vlasů. Je to též prásknutí biče a troubení rohu, před kterým se Baba Jaga (na chvíli) schová hlouběji do lesa. Stejný význam nese Perseus (Diův vyvolenec) stínající hlavu Gorgoně. Perun je síla ryzího jangu, který nějak vypráskává potenciálně nebezpečné síly jinu, které musí opustit náš prostor.


Peruna vzýváme a o ochranu žádáme, když nad stavením umisťujeme hromosvod. Jde spíše o rituál, než o racionální záležitost. (Mám od kamaráda, který staví hromosvody).


Pardál / Panter od řeckého pan - thér: vše (jemu) za kořist. Jeho hlavní symbolické zvíře: Orel. Jakoby všudypřítomná síla nebes, které bleskurychle vše padá za kořist (čili instantní Zeus). Panter, gepard, blesk a orel je v jistém smyslu (na úrovni analogie) totéž. Rychlý a překvapivý výboj moci.


"Perún je převeliké slunce sluncí uvnitř nás. Tepe v každé vteřině naší krví, v našich pažích i spáncích. Vládne všemu, aniž by se o vládu snažil. Není to osoba, je to univerzální nekonečný zdroj životní energie, do něhož se můžeme ponořit a nabrat si bez omezení. Je to živočišná síla přežití, která se při plném zdraví rozlévá z vás na všechny strany, takže máte chuť běhat po stráních, milovat se a lovit zvěř, až vy a vše, co stvoříte, zaplaví všechny lesy a pralesy. Vy všichni jste jeho běžícím tepem i láskou proplétajícími se výhonky uprostřed polí."


*


Více o slovanských bozích a bohyních jsem psal zde: http://znam-svuj-pribeh.blogspot.com/2017/01/bohove-bohyne-starych-slovanu.html

Komentáře

Oblíbené příspěvky